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UK ASB staff response to April 2010 NSS agenda paper 3 
Project:  IFRS 2 “Share-based Payment” review project 
Respondent:  Grant Chatterton, UK ASB Project Director  
 
The comments made in this paper represent the views of the respondent, Grant 
Chatterton, and are not necessarily those of his colleagues or of the ASB. 
 
 
ISSUE 1: 
 
(a) Do you agree that the modified grant date method as presented in IFRS 2 does not 

enable a consistent representation of services received or paid in exchange for 
share-based payments? 

 
(b) Do you agree that it is unclear what concept of services received IFRS 2 aims to 

represent (services received irrespective of whether they give rise to payment or 
only services that give rise to payment), and that this point should be clarified? 

 
(c) In your view, which of the 2 concepts of services received (paid for or not) seems 

more appropriate as an accounting objective for representing share-based payment 
transactions? 

 
Please explain your answers to these three questions. 
 
 
ISSUE 1 – Response: 
 
(a) Agree – The respondent considers that the modified grant date method as 

presented in IFRS 2 does not enable a consistent representation of services 
received or paid in exchange for share-based payments, for reasons which are 
aligned to those set out by the ANC in their April 2010 paper – particularly the 
ANC comments concerning forfeitures, cancellations and instruments expected to 
vest. 

 
(b) Partially agree – It is apparent from paragraph 7 of IFRS 2 that the standard aims 

to represent services received.  However, this objective is not achieved (refer to 
the respondent’s response to issue 1a) and the objective should be stated more 
prominently, perhaps by including it in the ‘Objective’ section (paragraph 1) of 
the standard. 

  
(c) The respondent considers that an objective of representing ‘services received’ is 

preferable to one of representing ‘payment’, for the following reasons: 
 

i. Representing ‘payment’ is inconsistent with the accruals basis of 
accounting as set out in paragraph 22 of the IASB Framework. 

 
ii.  When an employee is, on grant date, granted the right to exercise a share 

option in x years time if he meets contractually agreed service and 
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performance criteria, the employer has given that employee ‘something’.  
In particular, the employee has been given the opportunity to earn the right 
to exercise a share option in x years time by meeting requisite service and 
performance criteria.  If, in x years time, the employee has not met the 
requisite service and performance criteria, such that he does not receive the 
right to exercise a share option, it is incorrect to say that the employee was 
never given ‘something’.  The ‘something’ that the employee was given, x 
years ago, was the opportunity to earn the right to exercise a share option 
in x years time by meeting requisite service and performance criteria.  In 
providing the employee with this ‘something’, x years ago, the employer 
took a risk (and the employee was given an opportunity), namely the risk 
that a share option and exercise rights might have to be provided to the 
employee in x years time.  Just because the risk did not, in the case of this 
employee, subsequently materialise and result in the provision of a share 
option and exercise rights to the employee, this does not change the fact 
that the employer took a risk x years ago.  Successful companies do not 
generally take on additional risks for no reason; they usually want 
something in return, in this case the services of the employee.  For this 
reason, the ‘payment’ approach is not appropriate, as it only ultimately 
records an expense in the income statement for services corresponding to 
share options that vest (exercise rights earned and provided); any expense 
that was recorded in the income statement for services corresponding to 
share options that do not vest (exercise rights not earned and not provided) 
is ultimately reversed under the ‘payment’ approach. 

 
 
 
ISSUE 2: 
 
(a) Do you agree that the “unit of service” method provides the most relevant 

representation of services received in a share-based payment transaction?  If not, 
why and what alternative would you propose? 

 
(b) Do you consider that the “unit of service method” should be applied if the 

objective is to represent services received even if it is complex?  If not, which 
alternative approach to achieving this objective would you propose?  Do you 
consider that the “prospective modified grant date method” developed in part 5 of 
Appendix 4 of the main Report back paper could be an alternative in this respect? 

 
(c) Do you agree that the “payment approach” provides the most relevant 

representation of services effectively paid in a share-based payment transaction.  
If not, why and what alternative would you propose? 
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ISSUE 2 – Response: 
 
(a) Partially agree – The respondent considers that, of the methods that the ANC has 

set out in their April 2010 paper, the “unit of service method” will theoretically 
provide the most relevant representation of services received in a share-based 
payment transaction.  However, the respondent considers that the “unit of service 
method” as presented by the ANC is complex and would suggest that the ANC 
should explore possibilities for simplifying that method.  If the finalised method is 
too complex, there is a risk that preparers of financial statements will not be able 
to apply it in practice in a way that generates sensible numbers at reasonable cost.  
Further relevant comments are set out in the respondent’s response to issue 2b), 
below. 
 

(b) Partially agree – It is a judgement call as to whether the “unit of service method” 
that the ANC has put forward in their April 2010 paper is so complex that 
preparers of financial statements would not be able to apply it in a way that 
generates sensible numbers at reasonable cost.  The respondent’s personal view is 
that the “unit of service method” will be burdensome for companies but that it is 
not so complex that it should not be introduced, provided that the final revised 
accounting standard is supported by clear guidance and examples.  As noted 
above, however, the respondent considers that the ANC should explore 
possibilities for simplifying the “unit of service method”, although the respondent 
also considers that the “prospective modified grant date method” is not a 
satisfactory theoretical alternative for representing services received. 

 
One possibility for simplifying the “unit of service method” may be to make the 
following amendments to proposal 4.2 (on page 8) of the ANC paper issued in 
April 2010 (new text is underlined and deleted text is struck through): 
 

A fair value per unit of service is determined by dividing the grant date fair 
value of the equity instruments to be issued, ignoring allowing for all vesting 
conditions and excluding including the expected rate of forfeiture, by the 
maximum number of units of service that could expected to be received. 

 
This change simplifies the “unit of service method”, but the respondent has not 
performed a comprehensive analysis of this simplified method and has concerns 
that it may give rise to unsatisfactory results when performance vesting criteria are 
involved.  In particular, the respondent is concerned that this simplified method 
may give rise to inconsistent results for share options which have different legal 
criteria but which are in substance the same.  The respondent would like to 
suggest that the ANC consider this simplified method further, as well as other 
suitable variations to it, by performing a comprehensive analysis of the method 
when applied to different types of share option. 
 
The calculations for Example 1 from Appendix 4 have been amended to apply the 
simplified “unit of service” method described above (it is assumed that the 15€ 
‘estimated fair value of option’ assumption has been determined on the amended 
basis set out above): 
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IG Example 1: 
• Fair value = 500 x 100 x 15€ = 750,000€; 

• Number of UoS = 500 x 3 = 1,500; 
• Value of a UoS = 750,000 / 1,500 = 500€. 

 

Scenario 1: for period cumulative 
Year 1 : (467 + (33 x 0.5)) x 500€ = 241,750€ 241,750€ 
Year 2 : (433 + (34 x 0.5)) x 500€ = 225,000€ 466,750€ 
Year 3 : (400 + (33 x 0.5)) x 500€ = 208,250€ 675,000€ 
 
 
Scenario 2:  for period cumulative 
Year 1 : (480 + (20 x 0.5)) x 500€ = 245,000€ 245,000€ 
Year 2 : (458 + (22 x 0.5)) x 500€ = 234,500€ 479,500€ 
Year 3 : (443 + (15 x 0.5)) x 500€ = 225,250€ 704,750€ 
 
Scenario 3:  for period cumulative 
Year 1 : (460 + (40 x 0.5)) x 500€ = 240,000€ 240,000€ 
Year 2 : (410 + (50 x 0.5)) x 500€ = 217,500€ 457,500€ 
Year 3 : (380 + (30 x 0.5)) x 500€ = 197,500€ 655,000€ 

 
(c) Partially agree – The respondent considers that, of the methods that the ANC has 

set out in their April 2010 paper, the “payment approach” will theoretically 
provide the most relevant representation of services effectively paid in a share-
based payment transaction.  However, the respondent has not considered this 
matter in detail as the respondent considers that an objective of representing 
‘services received’ is preferable to one of representing ‘payment’, for the reasons 
set out in the respondent’s comments for issue 1c). 
 
 

 
ISSUE 3: 
 
Do you agree 
 
(a) That it is necessary to change the rule that remuneration expense should 

represent as a minimum the initial grant date fair value of instruments granted 
in order to obtain a principles-based representation of modifications and 
cancellations in conformity with the seven accounting principles identified? 

 
(b) With the proposals of the working group in respect of the accounting treatment 

of forfeitures, modifications and cancellations in the “unit of service” 
approach?  If you consider that modification or cancellation should not result 
in negative expenses to be recognized, what alternative approach would you 
propose? 

 
(c) With the proposals of the working group in respect of the accounting treatment 

of forfeitures, modifications and cancellations in the “payment” approach?  
Which of the two alternatives proposed would you favour and why?  If you 
favour the alternative taking into account only the fair value difference at the 
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date of modification or cancellation and consider that modification or 
cancellation should not result in negative payment to be recognized, what 
alternative approach would you propose? 
 

(d) That the “payment approach” is effectively a “vesting date measurement 
approach” and as such represents an exception to the reference to the initial 
grant date fair value?  As a result, the adoption of this approach would not be 
compatible with the terms of reference initially agreed with the IASB? 

 
 
ISSUE 3 – Response: 

 
(a) Agree – The respondent considers that it is necessary to change the rule that 

remuneration expense should represent as a minimum the initial grant date fair 
value of instruments granted in order to obtain a principles-based representation of 
modifications and cancellations in conformity with the seven accounting 
principles, for reasons which are aligned to those set out by the ANC in their April 
2010 paper – particularly the ANC comments concerning the inconsistent 
accounting treatment of advantageous modifications and disadvantageous 
modifications (and cancellations). 
 

(b) Agree – The respondent considers that the accounting treatment of forfeitures, 
modifications and cancellations in the “unit of service method” should be in line 
with that set out by the ANC in their April 2010 paper. 
 
The respondent would not agree with a supposition that modifications or 
cancellations should never result in a credit entry in the financial statements, nor 
with any attempt to limit this credit amount.  However, the respondent would 
suggest that the ANC should give further consideration to where this credit entry 
should be recorded (e.g. equity, income or expense) and how it should be 
characterised.  The respondent considers that a cancellation or modification that is 
disadvantageous to the employee is advantageous to the company in that the 
company no longer has to pay the full amount for services that it has already 
received.   The respondent therefore agrees with the ANC’s suggested 
characterisation of the credit entry as similar to “the action of a creditor (the 
employee) that is prepared to write off a part of the debt of its debtor (the entity) 
as part of an ongoing relationship”.  However, the company has already received 
the services of the employee, so it may be more appropriate to record this credit 
entry as income (an increase in economic benefits) than as a negative expense.  
Furthermore, characterising the credit entry as a reduction in debt may imply that 
it should be recorded as financial income, rather than as operating income. 
 

(c) Partially agree – If a ‘payment’ objective were to be adopted, the respondent 
would in this case agree with the proposals of the working group in respect of the 
accounting treatment of forfeitures, modifications and cancellations in the 
“payment” approach.  However, the respondent has not considered this matter in 
detail as the respondent considers that an objective of representing ‘services 
received’ is preferable to one of representing ‘payment’, for the reasons set out in 
the respondent’s comments for issue 1c).  For the same reasons, the respondent 
has not considered in detail the two alternatives that the ANC has put forward for 
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adjusting remuneration expense under the ‘payment’ approach, so the respondent 
has consequently not reached a conclusion in this regard. 
 

(d) Disagree – Although not in favour of the “payment approach”, the respondent 
does not consider it accurate to describe it as purely a “vesting date measurement 
approach”, nor to say that it “represents an exception to the reference to the initial 
grant date fair value”.  If a share-based payment does not vest, any service 
expense is reversed such that the net amount recognised is nil, so the “payment 
approach” is a “vesting date measurement approach” in that sense.  However, it is 
still the case, as set out in proposal 5.1 (page 15) of the ANC paper, that “the fair 
value and the number of instruments expected to vest is determined at grant date” 
(except where there is a modification or cancellation).  In theory, therefore, the 
adoption of the “payment approach” would not necessarily be incompatible with 
the terms of reference that were initially agreed with the IASB. 

 


