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amendments to IAS 39 and IFRS 9

Dear Mr Hoogervorst,

I am writing on behalf of the Autorité des Normes Comptables (ANC) to express our views on the

Exposure Draft (ED) Novation of derivatives and continuation of hedge accounting released by the
IASB in February 2013.

The ANC welcomes the IASB’s decision to propose an urgent amendment to IAS 39 in order to take
into account new regulations related to the clearing through a central counterparty (CCP), as requested
by the G20 and the FSB.

We agree with the IASB stating in BC17 that “accounting for the hedging relationship that existed
before the novation as a continuing hedging relationship in this specific situation would provide more
useful information to users of financial statements™.

However, we are concerned by the narrow scope of the amendment. Namely, the amendment should
not be limited only to mandatory novations to CCPs but extended to voluntary novations to CCPs in the
light of sound risk management practices encouraged by the G20 and the FSB, provided that the second
and third conditions of the ED, which we fully agree with, are met. A revised wording of the first
condition is proposed in the appendix.
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Our detailed comments have been included in the Appendix attached to this letter.

We hope you find these comments useful and would be pleased to provide any further information you might
require.

Yours sincerely,

Jérdme HAAS



Appendix

Question 1

The IASB proposes to amend IAS 39 so that the novation of a hedging instrument does not cause an
entily to discontinue hedge accounting if, and only if. the Jollowing conditions are met:

(i) the novation is required by laws or regulations;

(W) the novation results in a central counterparty (sometimes called ‘clearing orgamisation’ or
‘clearing agency’) becoming the new counterparty to each of the parties to the novated derivative; and
(ifi) the changes to the terms of the novated derivative arising from the novation of the contract to a
central counterparty are limited to those that are necessary to effect the terms of the novated
derivative. Such changes would be limited to those that are consistent with the terms that would have
been expected if the contract had originally been entered into with the central counterparty. These
changes include changes in the collateral requirements of the novated derivative as a result of the
novation, rights lo offset receivables and payables balances with the central counterparty;, and
charges levied by the central counterparty.

Do you agree with this proposal? If not, why? What criteria would you propose instead, and why?

The ANC welcomes the IASB’s decision to propose an urgent amendment to IAS 39 in order to take
into account new regulations related to the clearing through a central counterparty (CCP), as requested
by the G20 and the FSB.

We agree with the IASB stating in BC17 that “accounting for the hedging relationship that existed
before the novation as a continuing hedging relationship in this specific situation would provide more
useful information to users of financial statements”.

We agree with the second and the third criteria. However, we are concerned with the narrow scope of
the first condition. Absent any obligation to clear over the counter (OTC) derivatives, a novation to a
CCP made on a voluntary basis to improve the credit risk management of derivatives should not
trigger discontinuation of a hedge relationship. Entities should not be penalised because they go
beyond or anticipate a new regulation, but only when the novation involves a central counterparty and
when the change to the terms of the novated derivative are limited to those allowed by the third
condition. An entity may go beyond a regulation when, for instance, it imposes as a sound internal
management rule the clearing of OTC derivatives to all its subsidiaries even when it is not required by
the local regulation. An entity may also go beyond a regulation when it chooses to clear its OTC
derivatives although the entity benefits from an exception (¢.g. under specified thresholds).

Therefore, we suggest that the Board states the conditions as follows :

(i) the novation is required by laws or regulations or is voluntary. This includes the anticipation of.
new enacted laws or regulations.

(ii) the novation results in a central counterparty (sometimes called ‘clearing organisation’ or
‘clearing agency’) becoming the new counterparty to each of the parties Lo the novated derivative; and
(iii) the changes to the terms of the novated derivative arising from the novation of the contract to a
central counterparty are limited to those that are mecessary fto effect the terms of the novated
derivative

Question 2

The I4SB proposes to address those novations arising from current changes in legislation or
regulation requiring the greater use of central counterparties. To do this it has limited the scope of the
proposed amendments to a novation that is required by such laws or regulations. Do you agree that
the scope of the proposed amendment will provide relief for all novations arising from such legislation
or regulations? If not, why not and how would you propose to define the scope?

As explained in our answer to Ql, the ANC considers that limiting the scope of the proposed
amendment to a novation that is reguired by law or regulations is too restrictive. As suggested in our
answer to Q1, the scope of the proposed amendment should be extended to voluntary novations to a
CCP. We also note that the SEC’s position is less restricted than the IASB’s current proposal.




Question 3

The IASB also proposes that equivalent amendments fo those proposed for IAS 39 be made to the
Jorthcoming chapter on hedge accounting which will be incorporated in IFRS 9 Financial
Instruments. The proposed requirements to be included in IFRS 9 are based on the draft requirements
of the chapter on hedge accounting, which is published on the IASB’s website.

Do you agree? Why or why not?

Although IFRS 9 is not yet finalised, we agree that the future chapter of IFRS 9 on hedge accounting
should be amended consistently with the amendment to IAS 39 (taking into account our proposal in
our answers to Q1 and Q2.

Question 4

The IASB considered requiring disclosures when an entity does not discontinue hedge accounting as a
result of a novation that meets the criteria of these proposed amendments to IAS 39. However, the
IASB decided not to do so in this circumstance for the reason set out in paragraph BC13 of this
proposal.

Do you agree? Why or why not?

The ANC agrees with the IASB that no additional disclosure is needed when hedge accounting is not
discontinued. Moreover, regarding the fact that a novation to a CCP occurs, we note that IAS 39
already requires an entity to provide information regarding the nature and extent of risk arising from
financial instruments (such as credit risk and liquidity risk).



